FacebookTwitterPinterestShare

Ślub z obywatelem Wielkiej Brytanii

Ślub z obywatelem Wielkiej Brytanii

Wyemigrowałaś/łeś do Wielkiej Brytanii, lub po prostu wybrałaś się na wakacje i stało się – zakochałaś/zakochałeś się w obywatelu UK. Przyjmijmy, że jesteś kobietą. Planujecie się pobrać i oczywiście, chciałabyś pozostać ze swoim wybrankiem na zawsze. Jeszcze do niedawna wcale nie martwiłaś się o przyszłość waszego związku, bo mogłaś przebywać w UK bez ograniczeń, ile tylko dusza zapragnie. Ale co teraz, skoro od jakiegoś czasu wiadomo już, że nadchodzą poważne zmiany? Zastanawiasz się, czy przez nadciągające widmo brexitu na horyzoncie, nie będziesz miała trudności z prawnym uregulowaniem swojego statusu? Nie martw się… przecież prawdziwa miłość zwycięży wszystko i pokona wszystkie przeszkody! Wiedzą to również urzędnicy z Home Office 😉

Tak naprawdę, nie masz się czym martwić. Wręcz przeciwnie! Śpij spokojnie i wiedz, że jesteś w jeszcze lepszej sytuacji, niż reszta twoich rodaków osiedlonych na wyspach. Liczba małżeństw przedstawicieli różnych narodowości rośnie z roku na rok, staje się to coraz bardziej powszechne i choć małżeństwo z Brytyjczykiem nie zapewnia ci automatycznie brytyjskiego obywatelstwa, to na pewno znacznie skraca i nieco ułatwia ci drogę do jego zdobycia. Ale zacznijmy od początku….

By zawrzeć związek małżeński z obywatelem Brytyjskim w UK potrzebny jest:


– ważny dowód osobisty lub paszport,
– skrócony akt urodzenia, wraz z tłumaczeniem przez konsula, bądź tłumacza przysięgłego,
– ukończony 18 rok życia. W przypadku osób 16 i 17 – letnich, niezbędna jest zgoda rodziców.

O planowanej ceremonii należy zawiadomić miejscowy Register Office, nie później niż 4 tygodnie przed ślubem. I w zasadzie na tym kończą się formalności związane z zawarciem małżeństwa. Proste, prawda? Warto również wiedzieć, że nic nie stoi na przeszkodzie zawarcia ślubu kościelnego, gdyż księża w Wielkiej Brytanii, tak samo jak w Polsce, są upoważnieni do sporządzenia rejestru zaślubin.

Jak już wspomniałam, ślub z Brytyjczykiem nie nadaje automatycznie brytyjskiego obywatelstwa, lecz cały proces naturalizacji jest już nieco prostszy i krótszy. By po zawarciu związku małżeńskiego aplikować o nadanie obywatelstwa potrzebujesz:

– mieć ukończone 18 lat,
– posiadać zdolność prawną i zdolność do czynności prawnych,
– niekaralność, zwłaszcza zwracana jest uwaga na ostatnio popełnione przestępstwa i te zaliczające się do kategorii przestępstw ciężkich,
– znajomość języka angielskiego, potwierdzoną honorowanym przez Home Office certyfikatem,
– zdany pozytywnie test „Life in UK”,
– prawo stałego pobytu, settled status,
– minimum 3 letni udokumentowany okres stałego zamieszkania w UK.

Jak widzisz, mimo zawarcia związku małżeńskiego z obywatelem i tak niezbędne jest w pierwszej kolejności posiadanie statusu osoby osiedlonej. (jak go uzyskać pisałam już >TUTAJ<)Lecz spore znaczenie ma tu ostatni warunek. W twoim przypadku wystarczy zaledwie 3 letni udokumentowany stały pobyt w UK, a nie 5 letni, jak jest to wymagane od innych aplikantów. Dodatkowo, jeżeli udokumentujesz ponad 6 letni pobyt stały i zaliczysz się do tzw. „qualified person”, masz prawo ubiegać się o obywatelstwo posiadając status osoby osiedlonej krócej, niż 12 miesięcy. Może niewielkie są to ulgi, ale na pocieszenie powiem, że oczekiwanie na rozpatrzenie twojego wniosku oraz decyzję, również będą krótsze i – nie oszukujmy się – jest znacznie większa szansa, że uzyskasz pozytywną odpowiedź I paszport obywatela Wielkiej Brytanii! Powodzenia!

Renata Zub / TwojaAnglia.eu

FacebookTwitterPinterestShare